همشهریآنلاین ـ سارا کلهر: از زمان شناسایی سویه اُمیکرون همواره این موضوع بر سر زبانها بود که این سویه جدید برخلاف دلتا، شدت بیماری کمتری دارد و علائم آن شبیه سرماخوردگی است و همینطور افراد کمتری بر اثر ابتلا به آن میمیرند. اما کمی بعد در بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکا آمار مبتلایان افزایش چشمگیری یافت و حتی آمار مرگ هم رو به فزونی رفت. در ایران هم در چند روز اخیر شاهد افزایش چشمگیر مبتلایان و افزایش موارد مرگ بر اثر کرونا هستیم و وزارت بهداشت اعلام کرده است موج ششم کرونا این بار با غلبه سویه اُمیکرون در کشور آغاز شده است. این افزایش آمار در حالی است که به گفته متخصصان، در کشور ما کیتهای تشخیص اُمیکرون به تعداد کم وجود دارد و همه این افراد شناسایی نمیشوند و طبعا در آمار به حساب نمیآیند بنابراین شمار مبتلایان و قربانیان حتما بیش از آمار رسمی است که اعلام میشود.
نبود آمار دقیق یا حتی نسبتا دقیق از شمار مبتلایان اُمیکرون و همینطور سبک بودن بیماری و اینکه افراد کمتری را به کام مرگ میکشاند سبب شده است مردم شیوهنامههای بهداشتی را نسبت به قبل کمتر رعایت کنند و با این توجیه که این سویه شبیه سرماخوردگیهایی است که قبل از کرونا هم به آن مبتلا میشدیم در رعایت شیوهنامهها سهلانگاری کنند و حتی در تزریق دوز سوم واکسن هم اشتیاقی نشان ندهند. البته در شرایط به وجود آمده نقش مسئولان مربوطه را هم نباید نادیده گرفت؛ چراکه تعلل در اتخاذ تصمیمات درست و بهموقع این پیام را به مردم میدهد که شرایط عادی است.
اکنون سوال اینجاست که آیا همه مبتلایان اُمیکرون این بیماری را به راحتی از سر میگذرانند یا نه شدت بیماری میتواند باعث رنج فرد شود. نکته مهم دیگر اینکه در این میان چه کسانی در خطر بستری در بیمارستان یا مرگ قرار دارند. برای دانستن اینکه شدت درگیری و میزان سختی اُمیکرون در افراد چطور است سراغ چند نفر رفتیم که به تازگی از قرنطینه بیرون آمدهاند.
- مبتلایان اُمیکرون چه زمانی به بیمارستان بروند؟ | زمان مناسب تزریق واکسن در صورت ابتلا به کرونا
- خطرناکترین علائم اُمیکرون در کودکان | این علامت را در کودک دیدید حتما قبل از مراجعه به پزشک مهارش کنید
گلودرد وحشتناکی داشتم که برای چند روز زندگی عادیام را تعطیل کرد
فریده که روزنامهنگار است درباره علائم و شروع بیماریاش گفت: اولین علامتی که داشتم گلودرد بود درواقع یک روز با گلودرد شدید از خواب بیدار شدم بعد از آن کمکم علائم دیگر هم بروز کرد. بدندرد شدید، آبریزش بینی وحشتناک و آبریزش چشم اما تب نداشتم.
او ادامه داد: این بیماری شبیه یک سرماخوردگی خیلی شدید است شاید از دلتا سبکتر باشد، اما واقعا اگر نخواهیم با دلتا مقایسهاش کنیم واقعا طاقتفرسا بود و چند روز سخت را گذراندم. گلودرد وحشتناکی داشتم که برای چند روز زندگی عادیام را تعطیل کرد.
این روزنامهنگار در پاسخ به اینکه آیا ۳ دوز واکسن را تزریق کرده است یا نه گفت: ۳ دوز واکسن تزریق کردم و اتفاقا دوز سوم را ۲ هفته قبل از بیمار شدنم تزریق کردم. هر ۳ دوز را هم سینوفارم زدم.
فریده درباره تجربه مراجعه به پزشک توضیح داد: از پزشک پرسیدم با توجه به زیاد شدن مبتلایان اُمیکرون پس من هم گرفتار همین سویه شدهام؟ گفت ما در لیستهایمان همه این علائم را سرماخوردگی مینویسیم چون از همه تست اُمیکرون گرفته نمیشود. کیتهای تشخیصی مخصوص اُمیکرون در ایران کم است و کیتهای قبلی هم معمولا منفی کاذب میشود، اما با توجه به علائمی که داری مبتلا به اُمیکرون شدهای و حتما باید قرنطینه شوی ۵ تا ۷ روز در قرنطینه بمان، ولی من ۱۰ روز در قرنطینه بودم.
او درباره داروهای تجویزی پزشک گفت: دکتر برایم آزیترومایسین، دیفنهیدرامین و کلداستاپ تجویز کرد.
فریده درباره اینکه چگونه به بیماری مبتلا شده است، توضیح داد: یکی از همکارهایم بیمار بود و علائم سرماخوردگی داشت. خیلی به همکارم گفتیم احتمالا اُمیکرون داری اما اصرار داشت که کرونا نیست و سرما خورده و همچنان سر کار میآمد دقیقا چند روز بعد از حضور ایشان در محل کار، من بیمار شدم.
چون هر ۳ دوز واکسن را زدهای علائم جدی نخواهی داشت
رضا که کارمند ادارهای دولتی است در شرح بیماریاش گفت: علائم بیماریام با دورگه شدن و گرفتن صدا شروع شد مثل وقتی غذای خیلی تند میخوری و صدایت میگیرد. ۲ روز بعد صدایم کلا گرفت تا اینکه یکی از دوستانم گفت گرفتگی صدا احتمالا از علائم اُمیکرون است. من هم چون خیلی در این باره حساسم سریع پیش پزشک خانوادگیمان رفتم. دکتر بعد از معاینه و گرفتن شرح حال از من تشخیص داد کرونا (اُمیکرون) دارم.
او افزود: دکتر گفت فقط سیستم تنفسی فوقانیات درگیر شده و خوشبختانه ریهات درگیر نشده است. با توجه به شدت بیماری، ایورمکتین و ناپروکسن تجویز کرد و گفت حتما در خانه بمان و استراحت کن.
رضا درباره طول مدت قرنطینه گفت: دکتر گفت یک هفته در قرنطینه باشم کافی است. بعد از یک هفته هیچ علامتی نداشتم و سر کار رفتم.
او درباره شدت بیماریاش توضیح داد: حال عمومیام خوب بود و هیچ دردی نداشتم فقط گرفتگی صدا، هرازگاهی هم سرفه میکردم، ۲ تا ۳ روز هم آبریزش بینی و آبریزش چشم داشتم مثل حالت سرماخوردگی که قبلا داشتیم اما بدندرد، تب و لرز، تنگی نفس و بیاشتهایی نداشتم.
رضا در پاسخ به اینکه به طور کامل واکسینه شدهای، گفت: هر ۳ دوز واکسن را زدهام و دقیقا پزشک هم به من گفت چون هر ۳ دوز را تزریق کردهای و از زمان تزریق دوز سوم هم یک ماه گذشته است و در بدنت آنتیبادی تشکیل شده علائم جدی و خطرناک نخواهی داشت و در همین حد میماند.
از شدت درد نمیتوانستم آب دهانم را قورت بدهم
پرستو که بعد از گذشت ۱۷ روز از بیماریاش هنوز سرفه میکند درباره علائمی که داشته است، گفت: روز اول کمی انتهای گلویم احساس سوزش داشتم و تنم مورمور میشد. از روز دوم تا روز پنجم گلودرد وحشتناکی داشتم طوری که حتی نمیتوانستم بخوابم و از شدت درد آب دهانم را نمیتوانستم قورت بدهم و در ظرفی خالی میکردم. در آن چند روز حتی داروها ذرهای از دردم را کم نکرد. به جز گلودرد، روز اول تب و لرز هم داشتم. تبم ۳۹/۵ بود و لرز شدیدی هم داشتم، یکی دو روز اول بدندرد هم داشتم و از شدت درد مدام از کیسه آبجوش استفاده میکردم تا دردم آرام شود. همه اینها قابل تحمل بود، اما گلودردم خیلی وحشتناک بود و اذیت شدم. بعد از ۵ روز سرفههایم شروع شد و الان با گذشت ۱۷ روز هنوز ادامه دارد.
او که از زمان شروع همهگیری بار اولی است که مبتلا شده است، توضیح داد: چون خانهدار هستم و کم از خانه بیرون میروم خوشبختانه تا الان مبتلا نشده بودم. این بار هم اول همسرم بیمار شد و تقریبا ۲ روز بعد من علائم نشان دادم. چند روز بعد از شروع علائم، تست دادم که مثبت بود.
پرستو در پاسخ به اینکه در تست مشخص شد به اُمیکرون مبتلا شدهای یا نه گفت: نمیدانم تست اُمیکرون از من گرفتند یا همان تستهای معمولی که قبلا بود، ولی از آزمایشگاه با من تماس گرفتند و گفتند تستت مثبت است و اُمیکرون داری.
او درباره مدتزمان قرنطینه و داروهایی که پزشک برایش تجویز کرده است، توضیح داد: ۵ روز اول کامل قرنطینه بودم و ۵ روز دوم از اتاق بیرون آمدم اما با ماسک در خانه بودم و از روز دهم که هیچ علائمی نداشتم از قرنطینه بیرون رفتم. دکتر فقط داروی سرماخوردگی برایم تجویز کرد و گفت این بیماری اصلا با دارو خوب نمیشود و فقط باید استراحت کنی و دوره بیماری را بگذرانی. کلداستاپ شب و روز فقط به من داد ولی چون گلودرد خیلی اذیتم میکرد خودم هم چند قلم دارو گرفتم.
پرستو در پاسخ به اینکه واکسینه شده است یا نه گفت: ۲ دوز واکسن زدم و دوز سوم را باید ۶ بهمن میزدم که متاسفانه مبتلا شدم و نتوانستم واکسن بزنم.
آمار رسمی کرونا؛ مشتی است نمونه خروار
دکتر حمید عمادی، رئیس بخش عفونی بیمارستان امام خمینی و عضو کمیته علمی کرونای کشور، درباره وضعیت شیوع اُمیکرون در ایران به همشهریآنلاین گفت: در حال حاضر اُمیکرون در جامعه ما گسترش بسیار زیادی پیدا کرده است. این آمارهایی که الان میبینیم مشتی است نمونه خروار و خیلیخیلی عددش کمتر از آن چیزی است که واقعا وجود دارد. وقتی ۳۰ نماینده مجلس همزمان مبتلا میشوند پس شما اگر در هر سازمان و ادارهای بروید، گروه زیادی از کارمندان مریض هستند یا اینکه در تیم ملی ایران چند نفر از فوتبالیستها همزمان بیمار شدند نشان میدهد بیماری در جامعه گستردگی زیادی دارد و افراد زیادی در جامعه بیمار هستند اما ما آمار دقیقی از مبتلایان اُمیکرون نداریم.
اُمیکرون برای چه کسانی خطرناک است؟
او در پاسخ به این سوال که علائم بیماری در همه افراد در حد یک سرماخوردگی عادی بروز میکند، توضیح داد: بعضی از افراد کاملا بدون علامت هستند، برخی دیگر علائم خفیفی مثل سرماخوردگی و آبریزش بینی دارند که اصلا به پزشک مراجعه نمیکنند و خوب هم میشوند، اما در بعضی از بیماران هم علائم خیلی سبک نیست و باعث رنج بیمار میشود و برای چند روز از زندگی عادی بازمیمانند. همه این موارد برای کسانی است که ۳ دوز واکسن یا حداقل ۲ دوز واکسن را تزریق کردهاند، اما این شرایط برای واکسننزدهها و افراد دارای بیماری زمینهای میتواند بسیار خطرناک باشد.
رئیس بخش عفونی بیمارستان امام خمینی ادامه داد: اُمیکرون مثل دلتا کشنده نیست و اینطور نیست که احتمال مرگ حتی بین جوانان هم وجود داشته باشد، اما بین افراد واکسننزده و افرادی که بیماری زمینهای دارند خطرناک است. متاسفانه بین افراد واکسننزده کودکان و نوجوانان هم هستند که ممکن است آمار ابتلا، بستری و خدای نکرده مرگ در میان این گروه سنی بالا برود.
واکسینه نشدن کودکان بسیار خطرناکتر است
این متخصص بیماریهای عفونی گفت: بچهها مستعد ابتلا به نوع شدید بیماری هستند پس حتما باید واکسن بزنند. الان واکسیناسیون ۱۲ تا ۹ سال را شروع کردند به والدین توصیه میکنیم حتما به بچهها واکسن بزنند و نگران نباشند. همانطور که بالغین واکسن زدند و خدا را شکر مسئلهای جدی در جامعه پیش نیامد بچهها هم همینطور هستند و فرقی نمیکند بنابراین مطمئنا واکسن زدن بچهها بهتر از واکسن نزدن آنهاست درواقع واکسینه نشدن آنها بسیار خطرناکتر است.
- هشدار درباره بازگشایی خطرساز مدارس | پیشنهاد دورکاری به ستاد ملی کرونا داده شد | پیک جدید کرونا چقدر طول میکشد؟
- تزریق واکسن کرونا به کودکان به رضایت کتبی والدین نیاز دارد؟
احتمال افزایش بیماران بدحال و مرگومیر در میان مبتلایان اُمیکرون
دکتر عمادی در پاسخ به اینکه آیا احتمال افزایش بستریها و مرگومیر وجود دارد به همشهریآنلاین گفت: این احتمال که میزان بستریها و حتی مرگومیر زیاد شود وجود دارد چون وقتی به طور گسترده در جامعه افراد بیمار شوند، ممکن است عدهای به نوع شدید بیماری مبتلا شوند. یادمان باشد که در کشور ما هنوز ۷ میلیون نفر حتی یک دوز واکسن هم تزریق نکردهاند این افراد ممکن است به نوع شدید بیماری مبتلا شوند افرادی هم که بیماریهای زمینهای دارند ممکن است بیماریشان جدی و خطرساز شود.
او افزود: اگر از هر ۱۰۰ بیمار مبتلا به کووید یک نفر بیماریاش شدید شود با این گستردگی بیماری حتما دچار مشکل خواهیم شد. مثلا فکر کنید یک درصد شهر تهران در وضعیت سخت بیماری قرار بگیرند اگر جمعیت تهران را ۱۰ میلیون نفر در نظر بگیریم یک درصدش میشود ۱۰۰ هزار نفر که باید در بیمارستان بستری شوند. ۱۰۰ هزار نفر فشار زیادی به سیستم درمانی خسته ما وارد میکند که تازه از پیک پنجم بیرون آمدهاند.
وضعیت بیمارستانها در آغاز موج ششم
این متخصص عفونی درباره وضعیت بیمارستانها در آغاز موج ششم بیان کرد: بحثی که الان وجود دارد این است که بیماران مبتلا به اُمیکرون چون علائم شدید ندارند هنوز آنقدر اورژانسها و تختهای بیمارستان اشغال نشده و عمده بیماران که به بیمارستان مراجعه میکنند بیماران سرپایی هستند یعنی درمانگاهها شلوغ شده و هنوز بخشها شلوغ نشده است. درواقع خدمات سرپایی ما زیاد شده چون تعداد مریضها زیاد شده است. ولی این بیمارها چون عموما بیماری تنفسی خفیف دارند به پزشکان عمومی در درمانگاههای سطح شهر مراجعه میکنند و همکاران ما دارو تجویز میکنند و کار بیماران را راه میاندازند. به طور کلی همه درمانگاهها در شهر مراجعاتشان بیشتر شده است ولی هنوز میزان بستری خیلی زیاد نشده است.
بیمارستان امام در حالت آمادهباش
دکتر عمادی درباره وضعیت کنونی بیمارستان امام خمینی به همشهریآنلاین توضیح داد: الان بیمارستان امام در حالت آمادهباش قرار دارد و درمانگاههای بیمارستان هم شلوغ شده است، ولی بخشها هنوز مثل پیک پنجم که خیلی شلوغ بود نشده است، البته میزان بستریها نسبت به چند هفته گذشته بیشتر شده ولی هنوز مثل پیک قبل وحشتناک نیست.
او افزود: بعد از تمام شدن پیک پنجم ما فقط یک بخش را به بیماران کووید اختصاص داده بودیم ولی الان ۳ بخش را به این بیماران اختصاص دادهایم. ما در موج پنجم تقریبا ۵۰۰ تخت را به بیماران کرونا اختصاص داده بودیم یعنی تقریبا نصف بیمارستان زیر بار کووید بود ولی الان ۷۰ تا ۸۰ تخت ما برای بیماران کروناست.
نظر شما